Zelf bier brouwen, hoe begin je daarmee?

Bier is lekker, en als je het zelf hebt gemaakt is het nog tien keer lekkerder! Dus waarom zou je niet zelf bier brouwen? Je kunt in online magazines veel informatie vinden over allerlei verschillende biertjes en ook hoe je deze zelf kunt brouwen. 

Zelf bier brouwen vereist veel passie en plezier. Je moet ervan houden en het is daarom dus ook niet voor iedereen weggelegd. Maar voor degenen die echt zelf bier willen brouwen hebben we hier een aantal stappen die je moet doorlopen om een lekker biertje te kunnen schenken.

Stap 1 Schroten

Bier wordt gemaakt van mout, dit is een graan waarin zetmeel vrijkomt als je het gaat schroten. Schroten doe je met een schrootmachine. Het wordt dan fijn gemalen.

Stap 2 Maischen

Je mengt het mout met warm water waardoor het zetmeel wordt omgezet in suiker. Fases die je hierbij moet doorlopen zijn Beta-amylasen en Alfa-amylasen. B-amylasen zorgt dat er suiker uit zetmeel ontstaat dat vergist kan worden. Dit gebeurd tussen de 60 en 65 graden.

A-amylasen zorgt dat de onvergistbare suikers ontstaan. Dit gebeurd tussen de 70 en 75 graden.

Stap 3 Filteren

Na het maischen scheid je het water van het graan, het graan heet nu bostel en het water heet wort.

Stap 4 Koken

Je gaat nu het wort 60 tot 90 minuten laten koken. Het koken gaat zonder deksel op de pan, hierdoor verdampt een deel van het wort en dat is juist de bedoeling.

Stap 5 Koelen

Je laat nu het wort afkoelen naar zo’n 20 graden. Je zult erg hygiënisch te werk moeten gaan want vanaf 60 graden wordt het wort heel vatbaar voor infecties en bacteriën.

Stap 6 Vergisten

Giet het wort met een vergiet over in een vergistingsemmer. De vergisting duurt ongeveer 2 weken.

Stap 7 Bottelen

Om koolzuur in het bier te krijgen ga je het nog een keer hergisten op de fles. Je voegt in de vergistingsemmer tijdens het bottelen 6 gram opgeloste suiker per liter bier toe. De suiker zal door de gist dat is overgebleven omgezet worden in alcohol en hier komt dan ook koolzuur bij kijken. Je vult de flesjes door middel van het kraantje. Vervolgens doe je een kurk op de flessen en laat je deze nog minimaal 2 weken staan om de hergisting zo goed mogelijk het werk te laten doen.