Bier bij een diner, kan dat?

Al te vaak gaan we nog op zoek naar wijn om te serveren bij een diner. Heb je eigenlijk al eens gedacht aan bier? Bier kan ook gebruikt worden om een food pairing te maken en wordt gesmaakt door mannen en vrouwen. Steeds meer serveert men bier bij gerechten. De smaakcombinaties zijn eindeloos en er zijn veel meer variaties mogelijk dan bij wijn.

Welk bier kies je?

Je kan natuurlijk niet zo maar eender welk bier kiezen om te serveren bij je gerecht. Het is de bedoeling dat het bier je gerecht naar een hoger niveau tilt en het smaakpalet beter laat uitkomen. Je kan kiezen voor smaken die elkaar aanvullen, eenzelfde toon hebben als je gerecht of uiteenlopende aroma’s combineren. In de regel kunnen we stellen dat het belangrijk is om bij hapjes en voorgerechten te kiezen voor een lichter alcoholpercentage en de zwaardere bieren pas te serveren verderop tijdens het diner. Let er bij je keuze vooral op dat je gaat voor een bier dat je gerecht niet gaat overheersen. Een stoutbier is bijvoorbeeld niet ideaal als je een licht visgerecht of een salade serveert. Ondertussen kan je ook al veel tips en trics krijgen over goede smaakcombinaties in de recepten van bekende koks.

Enkel als drankje?

Als we denken aan bier bij een diner dan gaan we nog een stapje verder dan het enkel te drinken. Bij het koken kan een goed bier de smaken van je gerecht versterken. Niets zo lekker als een stoofpotje gemaakt met een lekker bier. Je kan als dessert een lekkere sabayon kloppen met een fruitbier in plaats van een schuimwijn of champagne. Ook hier zijn de combinaties eindeloos en is het vooral belangrijk om je fantasie de vrije loop te laten en te experimenteren. Laat je gerust inspireren door bestaande gerechten, maar geef er je eigen twist aan.

Wist je dat

Een bier serveer je best op een temperatuur die gelijk is aan het alcoholpercentage. Als je de smaken nog beter wil laten uitkomen bij je gerecht serveer het dan 2 graden warmer.Het eerste gekende opgeschreven bierrecept komt van een vrouw. Ze staan bekend als de Soemerische biergodinnen. Vermoedelijk is het brouwen van bier nog veel ouder dan het eerste gekende recept. Door de opkomst van de industriële revolutie werd het brouwen van bier door meer een mannen aangelegenheid. Tegenwoordig wordt bier zowel door mannen als vrouwen gebrouwen.