Wijnen uit de Hongaarse regio Tokaj

Er zijn vele soorten wijn online te bestellen. Van rood tot wit en van droog tot mousserend. Door het wisselende klimaat hebben de Tokaj wijnen een unieke smaak en karakter. je kunt Tokaj wijn bestellen via de webshop. Tokaj is het oudste wijngebied in Europa en is 120 jaar eerder dan de bordeaux geclassificeerd. Helaas was de populariteit van deze wijn verdwenen maar het is nu weer een comeback aan het maken. Veel westerse landen hebben geïnvesteerd in deze wijngaarden waardoor ze niet meer verloren gaan.

Dessertwijnen en de smaken hierin

Sinds jaar en dag kennen mensen de dessertwijn wel. Hoe zoeter jouw gerechten zijn hoe zoeter de dessertwijn is. Je hebt normale dessertwijnen die onder de 15 % aan alcohol blijven maar ook versterkte. Wat dacht je van een heerlijk glaasje madeira,sherry of port? In Tokaj groeit de furmint druif. Deze geeft niet alleen een zoete smaak af maar ook een vol karakter. Dit is dus weer heerlijk bij appelgerechten zoals appeltaart of een appel salade. Zo krijg je een heerlijke smaakcombinatie van het zuurtje van de appels met het zoete van de dessertwijn.

De geschiedenis van dessertwijnen

De wijnen van Tokaj waren vroeger wijnen voor de adel zoals koningen en pausen. Wist je bijvoorbeeld dat napoleon de tweede 30-40 vaten Tokaj wijn bestelde voor het franse hof? Of wat dacht je van Tsaar peter de grote die zijn eigen garnizoen had om er zeker van te zijn dat de wijn alleen in Rusland kwam. Ook koningin victoria kreeg op haar verjaardag voor elke maand die verstreken was een fles Tokaj wijn, Dit houd dus in dat ze op haar 81e verjaardag maarliefst 972 flessen wijn kreeg.

Mousserende witte wijnen uit Tokaj

Ook worden er diverse zoete mousserende witte wijnen gemaakt. Niet alleen ideaal voor een bruiloft of jubileum maar ook geschikt om het oude jaar mee af te sluiten en het nieuwe jaar weer in te luiden. Origineel heeft het zijn naam gekregen van de franse streek champagne en de belgische benaming hiervoor is schuimwijn. Maar je hebt natuurlijk ook de italiaanse variant prosecco of wat dacht je van het spaanse Cava. Van origine zijn deze wijnen brut of terwijl droog en door het toevoegen van suiker ontstaat de mousserende witte wijn.