Wat is het Oktoberfest?

In München is het grootste bierfestival ter wereld, genaamd het oktoberfest. Jaarlijks komen er rond de 6 miljoen mensen op af. In 1810 op 17 oktober was het de eerste keer dat er een oktoberfest was, het duurde 5 dagen. Het feest vond plaats ter ere van de koninklijke jonggehuwden: de Beierse kroonprins Ludwig en prinses Therese von Sachsen-Hildburghausen. 

Het feest draait om traditie en cultuur. Duitse, maar ook internationale bezoekers kleden zich in Lederhosen of Dirndl. De Wiesn is gratis toegankelijk. Er staan daar 10 grote tenten en 20 kleine tenten, die gerund worden door families uit München. In de tenten staan lange tafels, waar iedereen naast elkaar gaat zitten. Ook is er een wijntent, ‘s werelds grootste kermis, kraampjes en biergartens. Gaat het allemaal niet zo goed is er ook een Kotzhügel (kots heuvel) achter de Hofbräu-Festzelt.

Het bier

In München is het begonnen met de geschiedenis van het bier dat Oktoberfest bier genoemd mag worden. Tijdens het Oktoberfest worden er zes verschillende bieren geschonken: Paulaner, Hofbräu, Augustiner, Löwenbrau, Hacker Pschorr en Spaten-Franziskanerbräu. Voor het Oktoberfest wordt er speciaal bier gebrouwen. Het bier is voor zowel mannen als vrouwen goed drinkbaar. Het wordt omschreven als aangenaam, kruidig en licht bitter. Het bier moet voldoen aan de oudste warenwet ter wereld, genaamd het Reinheitsgebot. Volgens het Reinheitsgebot mocht bier alleen gemout graan, hop en water bevatten, het gebruik van kruiden en vruchten werd verboden.

Het eten

Het Oktoberfest draait niet alleen om bier drinken. Het is een samenhang van cultuur, eten en drinken. Het Oktoberfest staat voor kwaliteits eten en traditioneel eten. Het is echt de moeite waard om een paar traditionele gerechten geproefd te hebben in combinatie met een pul bier. Hier zijn een paar traditionele gerechten:

  • Wurst: Je hebt onder andere de bloedworst, braadworst , curryworst en de weißwurst, wat een echte specialiteit is met een aantal eetregels er aan verbonden, zo wordt de worst altijd voor 12 uur gegeten.
  • Hänchen: De haan wordt vaak gegeten zonder bijgerecht, maar kun je ook als snack eten. 
  • Schweinshaxe: Dit is geroosterd varkensvlees, een hele schenkel met spek en zwoerd eraan. 
  • Pretzel: Dit is een reuze krakeling die je bij ons zou kunnen vergelijken met zoute stengels.

Wil je zelf ook op een lange tafel net als bij het Oktoberfest ga dan naar: https://www.bierzeltgarnitur-kaufen.com/