De lekkerste IPA’s van 2021

De legende van de ‘Indian Pale Ale’ is bekend. Maar wat is IPA bier nu eigenlijk? In lang vervlogen tijden stuurden de Engelsen bier naar hun overzeese koloniën. Per toeval ontdekten ze dat door hop en een hoger alcoholgehalte het kostbare bier langer bewaard bleef. Cruciaal, als je vloeibare goud maanden onderweg dobbert naar India.

Dankzij de hop kreeg dit Engels exportbier zijn typische bitterheid. Vandaag experimenteren microbrouwers met de meest tropische hopsoorten. ‘Dry hopping’ én fruitige aroma’s zijn nu de sleutelwoorden van de hedendaagse IPA-hype.

Hoewel, hype? Zeg gerust gevestigde waarde in bierland. Begin jaren 2010 leek deze bierstijl nog het hobbyproject van een select kransje microbrouwers. Vandaag heeft elke zichzelf respecteren biermaker wel minstens één IPA in zijn assortiment. De klassieke ‘English IPA’ kreeg er zelfs een hoop broertjes als ‘NEIPA’, ‘DIPA’, ‘American IPA’ en ‘Session IPA’ bij.

Onbegonnen werk om al dat heerlijks hier op te sommen. Maar deze drie jongens moet je sowieso geproefd hebben als je De lekkerste IPA’s van 2021 van je bucketlist wil schrappen.

Texels Overzee – Texelse Bierbrouwerij

Op de Dutch Beer Challenge gooien Nederlandse brouwers hun meesterschap in de strijd. Een rist inlandse bierexperts en Europese autoriteiten proeven al dat moois en vellen vervolgens hun genadeloos en vakkundig oordeel. Dat IPA inmiddels al vertakt in substijlen is duidelijk. Deze zevende editie kende vier subcategorieën.

‘Texels Overzee’ schopte het tot winnaar in de categorie beste klassieke IPA. Dit frisse prijsbeest heeft dankzij de gebruikte Amerikaanse hopsoorten Simcoe en Cascade meer fruitige aroma’s dan de gemiddelde mediterrane boomgaard. Denk aan het zomerse friszure van citroen en zoete abrikoos.

Met 6% en zijn genereuze hopbitterheid kan je deze IPA prima doordrinken zonder dat je darmen gek gaan doen.

Wanderer – Whalers Brewing Company

Zoals je in menig online magazine kunt teruglezen, knokten ook dit jaar duizenden biertjes op de World Beer Awards voor eeuwige roem en glorie. Het Amerikaanse Whalers Brewing Company greep goud in de categorie IPA.

De ‘Wanderer’ heeft een alcoholpercentage van 8%. Deze karamelkleurige knaap verleidde de jury met zijn krachtige aroma’s van citrus en mango.

De royale hopmix doet er nog enkele stevige toefjes mandarijn bij. Een potige IPA kortom, die zich een jaar lang ’s werelds beste IPA mag noemen. Tenminste, als je de World Beer Awards gelooft.

Artic Summer – Brussels Beer Project

Brussels Beer Project ziet eruit als een commune van vlotte jonge snaken met strak getrimde baarden, esthetisch verantwoorde brilmonturen en bakfietsen, die in hun vrije tijd de flanellen houthakkersmouwen oprollen en bier brouwen. Sinds 2013 opereren deze alternatieve bierbrouwers vanuit de onvermijdelijk hippe Brusselse Dansaertwijk.

Wat vliegt de tijd snel. Toen ze hun eerste biertje, de Delta IPA, brouwden, waren IPA’s nog een goed bewaard geheim in België en Nederland. Anno 2021 is het maandelijks uitkijken naar de nieuwste creatie van Brussels Beer Project.

Deze septembermaand spoel je de laatste restjes van de afgelopen slappe verslenste zomer weg met een ‘Artic Summer’. Een ijskoude IPA van 6%, dry-hopped met de hopsoorten Amarillo, El-Dorado, Mosaic, en Simcoe.

Ook handig: deze recentste telg van de Dansaert-microbrouwer komt in een fraai vormgegeven 44 cl blik.